Guarana - Voordelen en mogelijke bijwerkingen

Guarana – benefits and possible side effects

Wat is Guarana?

Guarana is een plant inheems in Midden- en Zuid -Amerika. Deze plant heeft een schat aan waardevolle voedingsstoffen en gezondheidsbevorderende stoffen. Het wordt beschouwd als een veel gezondere cafeïnevervanging, die langer stimuleert en minder energiedruppels veroorzaakt.

Guarana -bessen hebben Een van de hoogste niveaus van cafeïne gevonden in een natuurlijk product. Ongeveer 7-8% van de samenstelling van Guarana-zaden is het genoemde stimulerende bioactieve ingrediënt, terwijl het in koffiebonen ongeveer 3% is.

Een volwassen Guarana -fruit is ongeveer de grootte van een koffiebes. Het ziet eruit als het menselijk oog, met een rode schaal die een zwart zaad bedekt bedekt met een witte aril.

Guarana kan vermoeidheid verminderen en de concentratie verhogen

Als een uitstekende bron van cafeïne zal Guarana je helpen gefocust en mentaal actief te blijven.

Cafeïne blokkeert de effecten van adenosine, een verbinding waardoor je je slaperig voelt. Het bindt aan dezelfde receptoren, blokkeert de plaats voor adenosine en voorkomt daarmee de activering1.

Uit een studie van het Department of Human Cognitive Neuropsychology aan de Universiteit van Northumbria in het VK bleek dat guarana met een lage dosis (37,5 en 75 mg) zowel geheugen als aandacht verbetert in vergelijking met controles. Bovendien suggereren wetenschappers dat een dergelijk effect niet kan worden toegeschreven aan cafeïne zelf, maar aan guarana -zaden - met het volledige spectrum van actieve stoffen die erin aanwezig zijn2.

Naast het verminderen van fysieke vermoeidheid, bevestigt wetenschappelijk onderzoek dat guarana ook kan helpen bij het bestrijden van mentale vermoeidheid, zelfs tijdens langdurige lichaamsbeweging en concentratie3.

Guarana kan helpen om extra kilogram te verliezen en ondersteunt het spijsverteringssysteem

Uit een van de studies bleek dat cafeïne (en Guarana ermee vol zit) het metabolisme met 3 tot 11% kan stimuleren gedurende 12 uur na inname4. En een sneller metabolisme betekent meer calorieën die je lichaam zal verbranden als je rust.

Bovendien hebben experimenten op basis van testbuistests aangetoond dat guarana het proces van adipogenese kan remmen, d.w.z. de vorming van vetcellen, Vanwege de onderdrukking van de expressie van genen die verantwoordelijk zijn voor dit fenomeen5.

Guarana wordt al eeuwen gebruikt als een natuurlijke remedie voor spijsverteringsproblemen. Dus als u bekend bent met diarree of constipatie, kan deze plant een stierfoto voor u zijn6.

Guarana kan de huidconditie verbeteren en ondersteunt een gezond hart

Vanwege het gehalte van cafeïne en andere alkaloïden die overmatige accumulatie van vet in de cellen voorkomen, is Guarana een gemeenschappelijk ingrediënt in producten gericht op het bestrijden van cellulitis. Het wordt ook gebruikt als een actief ingrediënt in talloze anti-verouderingscosmetica, reinigingsgels en melk, evenals in shampoos en hoofdhuidlotions7.

Tijdens een van de klinische onderzoeken liepen 43 mannen extern een voorbereiding toe op basis van guarana, creatine en glycerol. Als gevolg hiervan werd na 6 weken een significante verbetering van de conditie van de huid waargenomen - inclusief Verhoogde collageenproductie, vermindering van hangende wangen en rimpels rond de ogen8.

Guarana kan het risico op hartaandoeningen op twee manieren verminderen.

Ten eerste, vanwege de antioxidanten. De antioxidanten in de plant - cafeïne en catechines - verbeteren de bloedcirculatie, die de vorming van bloedstolsels kunnen voorkomen9.

Ten tweede hebben studies aangetoond dat guarana de oxidatie van "slechte" LDL -cholesterol kan verminderen. Het overtollige kan zich ophopen in de wanden van bloedvaten en bijdragen aan het optreden van ziekten zoals atherosclerose of kransslagaderziekte.

In één onderzoek hadden volwassenen die Guarana -zaden consumeerden 27% minder geoxideerd "slechte" LDL -cholesterol dan degenen die geen guarana zaden hebben gegeten10.

Guarana - Mogelijke bijwerkingen

Kleine tot middelgrote doses guarana worden als veilig beschouwd. In hogere doses, vergelijkbaar met koffie, kan guarana echter bijdragen aan symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een overdosis cafeïne.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Problemen met slapen
  • Spanning
  • Spijsverteringsproblemen en maagzuur
  • Onregelmatige hartslag
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Problemen concentreren

Als u een van deze symptomen opmerkt, overweeg dan om de hoeveelheid guarana die u consumeert te verminderen of helemaal af te snijden, zelfs tijdelijk.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Calendula
Kalendula
Beginner's Guide to Yerba Mate: Navigating the World of Traditions and Flavors
Yerba Mate - Beginnersgids